Lilica - Iulia - Julie Hasdeu

Joi 9.11.2017 orele 16:00

Asociația UNESCO Iulia Hasdeu

Lilica, Iulia, Julie

În țesătura anilor  data nașterii Iuliei Hasdeu apare fie 2 noiembrie, fie 14 sau 15 noiembrie 1869 din cauză că socoteala filelor de viață pământească se socotea  fie pe stil vechi, fie pe stil nou. Însă folosim acestă”nepotriveală” spre a  afla pretextul de a vorbi despre un destin neobișnuit, și anume  despre Iulia Hasdeu cu trimiteri la epoca în care a trăit și ce educație a căpătat în familie și în școli, dar și la aspecte sociale în actualitatea reală.

Personalitatea adolescentei răpuse de tuberculoză se „creionează”  sonor prin bunăvoința unei persoane din media care ne pune la dispoziție o înregistrare emoționantă  ce surprinde multe aspecte din viața Iuliei Hasdeu. Este vorba de Anca Ionescu,  ce astfel ne înlesnește apropierea emoțională de adolescenta  devenită patroana spirituală a Asociației omonime. Momentul poetic este completat prin audierea unui CD realizat în parteneriat cu Fundația Paul Polidor  recitându-se versuri din volumele” Muguri de aprilie””Medievale” și „Destăinuiri”. În acest fel, etapele  din viața Iuliei Hasdeu pot fi eșalonate după vârstele în care a evoluat copila Lilica, eleva Iulia B.P.Hasdeu la București și la Paris, domnișoara Julie Hasdeu studenta la Sorbona și Camille Armand  scriitoarea  cunoscută de generația ei și cele următoare după plecarea sa din viață.

Ca de obicei, în cenaclu se vor lectura texte destinate revistei  Asociației Mesaj literar   nr. 34. Sunt invitați  Anaeli, Crina Decusară,  Eugenia Dumitrescu, Oana Gâdea, Ionuț Gapșa,  Florina Luca, Angela Popescu , Margareta  Popelli Tatu, Gabriela Vișan, Cătălina Nomoloșanu, Adriana Ungureanu