Aug. 29, 2018

Hasdeu – o dinastie de cărturari

29 august 2018

Cu ocazia împlinirii a 111 ani de la moartea marelui filolog și istoric Bogdan Petriceicu Hasdeu (25 august 1907), Biblioteca Națională a României organizează miercuri, 29 august 2018, de la ora 17:30, în colaborare cu Asociația Culturală UNESCO Iulia Hasdeu, dezbaterea intitulată Hasdeu – o dinastie de cărturari, un omagiu adus acestei mari familii care, prin intermediul personalităților sale autentice, a pus o piatră de temelie la spiritualitatea românească.

Tot anul acesta, în data de 26 februarie, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (26 februarie 1838).

La evenimentul din 29 august vor participa cu intervenții:

● dr. Crina Decusară Bocșan, exeget al operei Iuliei Hasdeu – Personalitatea copleșitoare a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu – filolog, istoric, dascăl, scriitor, jurnalist și întemeietor – precedat de Tadeu Hâjdeu, bunicul său, și de Alexandru Hâjdeu, tatăl său – al școlii de studii comparate de la noi;

● Sandrino Gavriloaia, realizator și redactor TV, pasionat cercetător al arhivelor familiei Hasdeu – B.P. Hașdeu și castelul de la Câmpina în documente și prezentări mass-media;

● prof. univ. emerit dr. ing. Manuela Nicolae-Posescu – Magul de la Câmpina: B.P. Hasdeu – filosof și arhitect.
În cadrul întâlnirii, actrița Ana Maria Ghiur și studenta Maria Cătălina Nomoloșanu vor citi fragmente din opera lui B.P. Hasdeu.

Evenimentul Hasdeu – o dinastie de cărturari se desfășoară în cadrul proiectului Cartea care se ascultă, inițiat de Biblioteca Națională a României în anul 2018, proiect care include sesiuni de lectură și dezbateri ce aduc în prim-plan operele scriitorilor români, criteriile lor de raportare la tradiția literară și culturală românească și universală.