29,09,2016

Joi 29 septembrie 2016 ora 11, membrii Asociației IULIA HASDEU inițiază – ca în fiecare an - la monumentul funerar din Cimitirul Bellu al familiei Hasdeu comemorarea celei care ”în Franța a făcut cea mai mare onoare țării sale” (Sully Pudhomme).

Iulia Hasdeu, pe care o omagiem, s-a desprins din lumea noastră la 19 ani neîmpliniți lăsându-ne o bogăție de scrieri (versuri, proză, piese de teatru), dar și partituri muzicale, desene, nouă revenindu-ne repetabila povară de a perpetua memoria ei.

In urmă cu 128 de ani Iulia Hasdeu a plecat pe alt tărâm și acest moment Asociația IuliaHasdeu l-a comemorat la Cimitirul Bellu în ziua de 29 septembriela Cimitirul Bellu .

Seviciul religios a fost făcut de preotul Narcis Trifu la monumentul funerar al familiei Hașdeu

. Pe jerba depusă de Asociație   scria (la sugestia lui Sorin Caprițescu)  Prin operele mele mă întorc la voi.

S-a ținut un moment de reculegere în memoria lui Pavel Balmuș (Fundația B.P.Hașdeu din Chișinău) și a fotografului Paul Filip. S-a vorbit despre felul în care acesta (m.2016) prin albumele sale fotografice despre Cimitirul Belu a menționat  mereu, chiar și pe copertă  monumentul funerar al Iuliei Hașdeu.

Președinta Asociației, Crina Bocșan, a vorbit despre existența Iuliei Hasdeu și despre locul pe care îl are și trebuie să-l aibă în  istoria literaturii române ca mesager al nostru în Europa. Angela Popescu a citit versuri închinate Iuliei, Mihai Nomoloșanu  a citit poezia închinată Iuliei Hasdeu de Cătălina Nomoloșanu, prezentă în paginile revistei Mesaj literar, însă absentă la eveniment întrucât se află în Olanda la studii. Au mai împărtășit din impresiile  proprii de la evocările meritelor familiei Hașdeu  prof. Mihaela Filoteanu,  Sorin Caprițescu și, în încheiere,   Clementina Timuș din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști și-a exprimat  admirația și recunoștința că Asociația Iulia Hasdeu păstrează și promovează cultul valorilor autentice. Ea a participat la  caravana literară din Ucraina și Republica Moldova Pe urmele familiei Hasdeu, organizată de Asociație

În acest an singurul omagiu adus Iuliei Hasdeu a fost numai ultimul număr  al revistei Mesaj literar, însă s-a propus să facem efortul și pentru următoarea comemorare să  se editeze un volum despre felul în care este receptată de către contemporani personalitatea Iuliei Hasdeu..   Ovidiu Țuțuianu, incitat de relatarea dnei Bocșan despre multitudinea preocupărilor Iuliei a promis că va încerca  să pună  pe muzică versuri de Iulia Hasdeu

Cu efortul dnei Elena  Botea s-a oferit celor prezenți coliva tradițională procurată ca sponsorizare din partea cofetăriei Alice.

Sorin Caprițescu și Mihai Nomoloșanu au facilitat celor prezenți vizitarea cavoului, toți observând starea precară a monumentului care cu trei decenii în urmă a fost restaurat în partea de la suprafață de către Uniunea Scritorilor din România.

Paticipanții au putut achiziționa   numărul 31 al revistei Mesaj literar

Ca totdeuna  când revenim la monumentul funerar clădit prin  dicte spiritist  ziua de toamnă nu a fost tristă, căci discuțiile au dovedit că speranța în îndreptarea situației actuale în educație și cultură nu a dispărut. Actrița Doina Ghițescu, care totdeauna este prezentă  la comemorarea Iuliei,  a subliniat acest aspect și  a menționat numele personalităților culturale autentice care ne sprijină în demersurile noastre.

Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”