Oct. 10, 2015

Simpozionul național IULIA HASEU – LUMINĂ ȘI SPERANȚĂ

Iulia Hasdeu este ultima descendentă a unui neam de cărturari, ce poate fi numit dinastie spirituală întrucât toți strămoșii ei au adus  contribuții importante istoriei și literaturii române: Tadeu Hâjdeu, Alexandru Hașdeu, Boleslav Hasdeu și Bogdan Petriceicu Hasdeu

S-a născut în București în 2/16 noiembrie 1869 (str. Carol I, actuala str. Franceză) și și-a încheiat existența pământească tot în România, în clădirea Arhivelor Statului de pe dealul Mihai Vodă (actualmente acolo se află clădirea Parlamentului) înainte de a împlini 19 ani, în septembrie 1888. Prin manuscrisele păstrate  - așa cum a recunoscut B.P.Hasdeu - ea a lăsat o moștenire mult mai bogată decât scriitori care au trăit zeci de ani. În afară de cinci poezii apărute în Etoile  Roumaine în timpul scurtei ei vieți, operele au apărut editate  în limba franceză la editura Hachette din Paris cu titlul Oeuvres posthumes par Julie Hasdeu în 1889 și 1890, iar în 1905 nuvela în limba română Sanda la Brașov.

Lilica, așa cum era alintată în familie și de către cunoscuții apropiați, a fost un copil precoce înzestrat cu memorie excepțională, imaginație bogată pe care educația și instrucția  școlară au șlefuit-o:

la  patru ani și jumătate știa germana, engleza, franceza ca limbi străine,  la șapte ani scria piese de teatru pentru copii (adesea în versuri), romanul istoric pentru copii Viața și faptele lui Mihai Vodă Viteazul, poezii – desigur sub influența preocupărilor tatălui, cunoscut erudit. Clasele primare le-a absolvit cu dispensă de vârstă la Colegiul de băieți Sf. Sava din București primind premiul întâi și cu cunună la Conservator. Și-a continuat studiile la Paris ca elevă eminentă tot cu dispensă de vârstă, bursieră a statului român la Colegiul Sevigne (însoțită fiind de mama ei), și în același mod a devenit studentă la Sorbona, Facultatea de  Filologie și Filosofie la numai 16 ani. Înscrisă la doctorat, urma să susțină lucrarea despre Filozofia populară la români cu două conferințe prezentate.

Pe drept cuvânt  a fost considerată tânără genială, înzestrată cu voce extraordinară, talent la pictură și inspirație divină. Dorința ei a fost să semneze cu pseudonimul Camille Armand.

Dar plămânii ei au fost atacați sever, așa că – fără să se cunoască verdictul nemilos - vacanțele erau  folosite și spre a urma tratamente

fortificatoare în Elveția. Acolo a scris prima poezie în limba franceză, fermecată de peisajele ce îi aminteau plaiurile românești. I-au urmat  sute de pagini acoperite de versuri, grupate în ciclurile de versuri

Bourgeons d Avril, Chevalerie, Canevas,  Penses detachees, cărora  li se adaugă volumul de Theatre.

Astăzi, când lucrările ei – literare, dar și compozițiile muzicale -  sunt cunoscute, se adeveresc  cuvintele a două mari personalități contemporane genialei Iulia Hasdeu. G.I.Ionescu Gion a spus:

Când toate operele ei vor fi publicate, când toate poeziile și cugetările vor fi strânse în volum, oricine va putea să vadă că unica plăcere a acestui suflet ales era Frumosul Ideal

La rândul său, Sully Prudhomme  a recunoscut M-lle Hasdeu a fait dans notre pays le plus grand honneur au sien (Domnișoara Hasdeu a făcut în țara noastră (Franța) cea mai mare onoare țării sale).