Istoricul asociatiei

Înființare

Mai 1990

în aula primitoare a Colegiului Național Iulia Hasdeu foști elevi ai liceului, profesori, elevi, cercetători, scriitori, devin membrii fondatori ai viitoarei Asociații Culturale Iulia Hasdeu cu sediul în acest lăcaș de cultură.

Identificare

• Cu ocazia unor filmări pentru emisiuni culturale la TVR în arhiva Muzeului Literaturii Române este identificat actul de naștere al Iuliei Hasdeu care atestă ca adresă strada Carol I nr.14, București.
  • În Paris se identifică imobilele în care au locuit mama și fiica în perioada studiilor tinerei ca elevă la Colegiul Sevigne și ca studentă la Sorbona (1881-1888).

Placă memorială 1991

Primăria Generală a Municipiului București aprobă executarea unei plăci în memoria Iuliei Hasdeu (1869-1888) de către artistul plastic Mihai Cornel Stănescu, placă ce va fi dezvelită în prezența ministrului Culturii din Republica Moldova pe clădirea în care s-a născut ultima descendentă a neamului Hasdeu, singurul imobil din București în care a locuit marele Bogdan Petriceicu Hasdeu și soția sa Iulia (n.Faliciu), actuala str. Franceză nr.14

• Paris, 28 rue St. Sulpice
  • La inițiativa Dr. Crina Decusară Bocșan în ziua de 21 decembrie 1991 este dezvelită placa memorială replică în prezența  ambasadorului UNESCO la Paris Dan Hăulică, a ambasadorului României, a primarului arondismentului VI și a numeroase personalități.

Cenaclu

• Statutul Asociației prevede cunoașterea și mediatizarea personalității și operei Iuliei Hasdeu și promovarea tinerelor talente, numele poetei căpătând semnificația dorinței de avea un ideal în viață, iar target-ul adoptat este Voi învinge prin mine însămi.
  • Ia ființă Cenaclul Asociației
  • Întâlnirile au loc de două ori pe lună, astfel:a doua zi de joi din lună la Centrul Cultural J. L. Calderon;a patra zi de joi din lună la Biblioteca Metropolitană
  • Se organizează concurs de traduceri din opera Iuliei Hasdeu în parteneriat cu biblioteci și ziarul Cotidianul
  • Revista Mesaj literar

Se editează revista Mesaj lierar care consemnează în paginile ei

• activitatea membrilor Asociației, evenimente
  • lucrări citite în ședințele de cenaclu
  • și are rubrică permanentă de prezentare a manuscriselor inedite ale Iuliei Hasdeu
  • Editări

S-au tipărit ediții bilingve din opera Iuliei Hasdeu cu subvenții de la Ministerul Culturii

• Destăinuiri
  • Fiul răfățat
  • Năzdrăvăniile Denisei
  • Paralipomene

și Corespondența dintre Iulia și B.P.Hadeu

Saloane și târguri de carte

• Asociația este prezentă la toate edițiile Salonului de carte și presă și Gaudeamus cu stand, cu lansări de carte și cu simpozion la București, Craiova, Brașov.
  • Au loc întâlniri cu scriitori români și străini

Parteneriate

• Legături culturale cu asociațiile și fundațiile din FRACC UNESCO în calitate de

membru fondator:

Fundația Paul Polidor

Fundația Dana Ardelea

Fundația Matca

Fundația Grănicerii Transilvani

Parteneriate cu Colegii, Școli Gimnaziale

• Caravane literare

Pe urmele Iuliei Hasdeu e titlul generic al călătoriilor anuale organizate în țară și peste hotare, în cadrul cărora desfășurăm ședințe de cenaclu, recitaluri, conferințe în Franța, Republica Moldova, Ucraina

• Concursuri, premieri
  • S-au desfășurat trei ediții ale Concursului de traduceri din opera Iuliei Hasdeu, mediatizate în presă și care au avut ca finalizare editarea volumului CONFIDENCES-DESTĂINUIRI

Acesta s-a adresat tinerilor până la 18 ani

• Singurul concurs adresat scriitoarelor din țară organizat de Asociația Iulia Hasdeu a atestat valoarea unor personalități ale lumii culturale
  • Simpozioane
  • Majoritatea acțiunilor culturale s-au desfășurat în sediul Asociației, în Colegiul Național omonim, în Casa Hașdeu din București și la Castelul din Câmpina.
  • Din motive obiective pozitive (mediatizare deosebită) sau negative (condiții dezavantajoase ca frigul, mucegaiul) manifestările culturale au avut loc la Sala Dalles, Biblioteca Metropolitană, Biblioteci de sector în București, Centrul socio-cultural Calderon, Institul Cultural Francez, Muzeul de istorie a Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, Biblioteca județeană  Ștefan Bănulescu, Biblioteca  B.P.Hasdeu, Uniunea Scriitorilor.